Voltige

Bij equicentrum Sprong Vooruit kan er op verschillende niveaus gevoltigeerd worden. Zo leren de beginnende ruiters de basis tijdens de voltige lessen bij basis paardrijden. Daarnaast hebben wij ook een voltige wedstrijdteam en een voltige opstapteam, daar kun je verderop meer over vinden.

Wat is voltige?
Bij voltige worden gymnastische oefeningen op de rug van een paard uitgevoerd. Het paard loopt aan een lange lijn (de longe) op een cirkel en heeft een speciale voltigesingel met handvaten om. De longe wordt vastgehouden door een longeur.

Voltigeren draait om ontspanning, souplesse, evenwicht en ritme. Omdat het paard continu beweegt is het de kunst om de oefeningen zo uit te voeren dat het paard niet in zijn beweging wordt gehinderd. Voltige bevordert het evenwichtsgevoel, de zit en het gevoel van ongedwongenheid en vormt dus ook een goede basis voor het paardrijden. Voltigeren is voor iedereen, maar vooral zeer geschikt voor kinderen.

Voltige wedstrijdteam

Sprong Vooruit heeft op het moment twee voltige-teams die vier keer per jaar op wedstrijd gaan. Het team traint wekelijks met paard Lukas op de maandagavond onder leiding van Sanne van Kempen.
De teams komen op wedstrijd uit in de klasse BB stap en BB galop.

Bij een voltigewedstrijd zijn twee onderdelen: de verplichte oefeningen en de kür.
Bij de verplichte oefeningen moet iedere voltigeur binnen een vastgestelde tijd een aantal voorgeschreven oefeningen uitvoeren. Welke dat zijn staat in het wedstrijdreglement voltige en op de beoordelingsprotocollen.
Bij de kür moet de voltigeur een samenstelling van vrije oefeningen laten zien. De kür wordt onder andere beoordeeld op:
Techniek: de moeilijkheid van de getoonde oefeningen en de uitvoering van de oefeningen
Artistiek: de samenstelling van de kür en de choreografie.
Tijdens elk onderdeel krijg je paard ook een beoordeling. Dit cijfer telt mee in het totaal cijfer. 

Wil je ook graag op wedstrijden voltigeren?
Sprong Vooruit bied voor voltigeurs die graag bij het wedstrijdteam willen de mogelijkheid om eerst bij ons opstapteam te beginnen. Er wordt dan gericht gewerkt aan de techniek van de voltige-oefeningen. De groep traint op de maandagavon om de week.
Twee keer per jaar wordt er gekeken of er vanuit deze groep voltigeurs zijn die door kunnen stromen naar het wedstrijdteam.

Heb je interesse? Neem dan contact met ons op!
Tel: 06 - 25 413 556 of stuur een mail naar: info@sprongvooruit.com.

Alle fotoalbums
p1030075.jpg
loge-svp.jpg
p3121598.jpg
img_4325.jpg
14100276_1035608189887124_4669758483214600806_n_1.jpg
vpvc_logo.png