Historie

Ontstaansgeschiedenis

Piet is op de boerderij opgegroeid in het tijdperk dat zijn vader het werk op het land deed met een trekpaard. Ook ging zijn vader naar keuringen met het paard waarbij Piet dan mee mocht. Later deed de mechanisatie zijn intrede en daarmee verdween het trekpaard van de boerderij. 

Toen Piet een jonggezel was kwam al snel de Metworst in beeld. Als geboren en getogen jonggezel in Boxmeer uit een echt boerengeslacht kon hij niet achterblijven bij zijn Boxmeerse vrienden. Dus deed hij vanaf 1974 mee. In 1977, zeventien jaar oud, (Foto: Piet als metworst koning) werd Piet Koning van de Metworst. 

Een basis was gelegd. Piet deed nog enkele jaren mee, maar zijn aandacht ging steeds meer naar de actieve rensport. Samen met zijn vriend Maarten Berbers kocht hij een paard Gypsy King genaamd. Gypsy King werd eerst gebruikt voor de Metworst. 

Na de Metworst bleek hij een bijzonder slecht hoefbeslag te hebben. Piet is toen meerdere keren naar de Universiteitskliniek te Utrecht geweest waar hoefsmid Willem Busser het paard weer goed op de hoeven kreeg. Mogelijk is daar in het onderbewustzijn van Piet al een basis gelegd. 

Later gingen ze met dit paard koersen in Nederland en Duitsland. Piet en Maarten waren de eerste Nederlanders die in Duitsland gingen koersen en chauvinistisch als ze waren hadden ze de kleuren rood-wit-blauw, de kleuren van de Nederlandse vlag. Jaren hebben ze gekoerst ook nog met andere renpaarden totdat er een ander ras in beeld kwam...

Piet was ondertussen getrouwd met Anita en er waren al kindertjes geboren, die -hoe kan het ook anders- , ook pony reden. De kids gingen fanatiek op wedstrijd, springen, dressuur, achttal rijden, Grand National, alles werd gedaan. En naarmate het gezin uitbreidde naar 4 kinderen groeide de pony-kudde ook. En met regelmaat was de hoefsmid nodig. 

Piet was er altijd bij als de pony’s bekapt en beslagen moesten worden. Het werk boeide hem enorm. Zozeer zelfs dat hij besloot zelf het ambacht te gaan leren. Jaren ging hij in zijn vrije tijd mee met de oude smid Lambert Schoonwater. Vanaf 1990 ging hij officieel in de leer. 

Twee jaar lang reisde hij 2 dagen per week op en neer naar Brussel Anderlecht om daar op de hoefsmedenschool het echte ambacht van hoefsmid te leren. Dat het echt ambachtelijk was, mag blijken uit het feit dat het zowaar verboden was om met machinaal gemaakte hoefijzers te werken. Er moest een passend ijzer uit een rechte staaf ijzer gemaakt worden! En dat voor alle vier de voeten. Dit vergde wel vakmanschap. Daarnaast liep hij in zijn vrije tijd zoveel mogelijk stage bij Lambert Schoonwater en later bij Gerri van Rossem. 

Piet heeft na 2 jaar de opleiding met een positief resultaat afgesloten. Een hoefsmid was geboren! Wat later heeft Piet zicht gespecialiseerd in orthopedische beslagen. Hij heeft deze opleiding gevolgd bij Henny Bloom te Baarlo. Henny was voormalig docent op de hoefsmedenopleiding te Deurne maar was een eigen particuliere opleiding gestart. Van Henny heeft Piet de fijne kneepjes van het vak geleerd met betrekking tot orthopedische beslagen. De eerste jaren heeft Piet parttime als hoefsmid gewerkt om vanaf 2000 fulltime verder te gaan tot heden.

Opleidingen

Piet volgde de nodige opleidingen en schoolt zich nog steeds bij.
 
1990 – 1992 Opleiding tot hoefsmid op de tweetalige hoefsmedenopleiding te Anderlecht Brussel in België.
1991 – 1992 Mendiploma enkelspan
1997 – 1999 Opleiding orthopedisch beslag bij de E.N.P.H.O. te Baarlo
2001 Cursus straalkanker, White line disease bij AOC de Groene Welle te Zwolle
2001 Cursus Patellafixatie en spat bij AOC de Groene Welle te Zwolle
2002 Mendiploma tweespan
2005 Clinic gegeven te Fort Collins Collorado USA over hoefbeslag en veel voorkomende problemen bij het Friese paard, voor hoefsmeden en eigenaren
2013 Proveta Symposium
2014 Proveta Symposium
Alle fotoalbums
1622078_1236803369681000_6385910970075061588_n.jpg
_sam1987.jpg
img_9773.jpg
ponykamp.jpg
p1030050.jpg
p1030075.jpg