Sprong VooruitHoefsmederij

Hoefsmederij

No feet, no horse is een bekend Engels gezegde. Vertaald; geen voeten, geen paard! Het gezegde geeft goed aan hoe belangrijk de hoeven van een paard zijn, ze dragen tenslotte het hele paardenlichaam. Dus is het ook belangrijk de hoeven in een goede conditie te houden.

Piet van Kempen

Gediplomeerd hoefsmid sinds 1992
Ik heb een prachtig ambachtelijk beroep. Het omgaan met paarden; mijn hobby is mijn beroep geworden, mooier kan het niet! Daarbij kom ik veel in contact met de klanten. Er is altijd stof tot praten want paardenmensen zijn nooit uitgepraat. Het blijft me boeien.
Op dit gedeelte van de website neem ik u mee om u te informeren over mijn werk als hoefsmid. De ontstaansgeschiedenis, mijn doel en visie, de werkwijze van mijn bedrijf. U vindt een prijslijst. Ook de mogelijkheid om stage te lopen komt ter sprake. Mocht u na uw bezoek aan deze site nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. We staan u graag te woord.

Zo lang mogelijk plezier hebben van ons paard

Welzijn staat voorop
Het welzijn van het paard staat bij mij voorop. Dit in de breedste zin van het woord. Goed en op tijd  bekappen begint al bij de veulenleeftijd en moet de normaalste zaak van de wereld zijn. Juist op jonge leeftijd kan er nog veel gecorrigeerd worden om afwijkingen in de stand te en daardoor vroegtijdige slijtage van het beenwerk te voorkomen. Het paard kan zodoende langer en gezonder mee en de eigenaar en gebruiker heeft er langer plezier van. Dat is wat we allemaal graag willen, zo lang mogelijk plezier van ons paard hebben.

Gebruiksdoel
Om het doel te bereiken is het zaak regelmatig een afspraak te maken met de hoefsmid om het paard te laten bekappen. Afhankelijk van het gebruiksdoel van het paard wordt het eventueel beslagen. Voor het grootste deel is een normaal, goed passend basisbeslag voldoende, dat wil zeggen 'ruim gelegd, hoog genageld en aan de hoef as van opzij gezien meer of minder opzet'. Ieder ras, iedere voet en ieder gebruiksdoel kan om een ander beslag vragen. Dit is in principe allemaal mogelijk. Afwijkingen en kreupelheden vragen om een speciaal beslag. Vaak is dit orthopedisch in samenspraak met dierenarts en kliniek.

Doelen van hoefbeslag
De verschillende doelen van hoefbeslag op een rijtje:
 • Beschermen van de hoef tegen te grote slijtage
 • Behouden van de stand van de hoef, soms voorkomen verslechtering van de stand
 • Beenstandcorrecties bij jonge paarden/veulens
 • Bevorderen van de gang van het paard
 • Oplossen problemen, kreupelheden
 • Grip geven in bepaalde disciplines van sport
 • Ondersteunen van het paard in de diverse takken van paardensport
Rassen
In principe behandel ik alle rassen, van mini-shetlander tot top dressuur- of top springpaarden. Ook ezels! Zware trekpaarden in overleg. In mijn klantenbestand behandel ik veel Friese paarden en renpaarden.

Hoefsmid Piet van Kempen
Wat kunt u van mij als hoefsmid verwachten:
 • Ik kom mijn afspraken na en kom op tijd
 • Ik neem de tijd voor uw paard, pony, of ezel
 • Ik lever kwaliteit
 • Ik geef gevraagd en ongevraagd advies
 • Ik lever service
 • Ik heb een luisterend oor

Equicentrum Sprong Vooruit

De hoefsmederij is een onderdeel van ons Equicentrum. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik u te wijzen op de gedeeltes van de website van mijn dochters Sanne van Kempen en Fleur van Kempen. respectievelijk de manege met al haar faciliteiten en de africhting van jonge paarden. Daarnaast is er nog het gedeelte van mijn hobby/passie die ik deel met mijn vrouw Anita, over de fokkerij van onze Friese paarden.

Stagemogelijkheden

Hoefsmid Piet van Kempen is een erkend Aequor leerbedrijf. We hebben door de jaren heen meerdere hoefsmeden opgeleid. Het is mogelijk om op diverse deelgebieden met  betrekking tot paarden  bij ons stage te lopen. Aangezien we een manege hebben, met daarbij fokkerij, africhting en training, handel, activiteitenbegeleiding voor mensen met een beperking.

Wij zijn te vinden bij Aequor, of informeer bij ons naar de mogelijkheden. 

 

Alle fotoalbums
12814114_1236923239669013_1237918490614428747_n.jpg
10574220_624117057702908_7149672005229166994_n.jpg
p3121587.jpg
13151683_1705313989733511_9010190521445664311_n_1.jpg
_sam2491-1.jpg
p3121615.jpg