Fokresultaten

Onze huidige fokkerij bestaat uit 8 merrie’s. We fokken met 1 ster preferente, 1 kroonmerrie en de rest voert het ster predikaat. Alle merrie’s beschikken over “volle” papieren of beschikken over mooie bloedvoering. We zullen vervolgens de fokmerrie’s en hun nakomelingen beschrijven.

Huidige fokkerij

Teska (Naen x Jochem)
 • ♂  1994 Hammer T
 • ♀ 1995 Lente  (ster preferent)
 • ♀  1996 Mirte (stamboek 3e premie)
 • ♀  1999 Yanske (niet gekeurd)
 • ♀  2000 Belle (stamboek)
 • ♀  2001 Deike (stamboek)
 • ♂  2002 Gouwe T. van de Sprong (ster)
 • ♂  2003 Yes T. van de Sprong †
 • ♀  2007 Zonne T. van de Sprong (niet gekeurd)
 • ♀  2008 Charmant T. van de Sprong (stamboek 3e premie)
 • ♂  2009 Doerak T. van de Sprong (niet gekeurd)
 • ♀  2010 Godin T. van de Sprong
 • ♀  2011 Liefje T. van de Sprong
Stamboekmoeder Teska is in 1990 geboren uit de ster preferente Deborah. Via Hielkje (ster), Jo (ster) komen we uit bij Nachtegaal (ster preferent). Stam 45.

Teska heeft 13 veulens gegeven, waarvan slechts 4 hengsten en de rest allemaal merries’. Teska is als 3 en 4-jarige naar de keuring geweest. Helaas is ze nooit ster geworden. Ze was op haar leeftijd erg modern en luxe. Teska heeft altijd een jeugdige uitstraling gehad met spijkerhard beenwerk.

Teska is in de sport uitgebracht in de discipline dressuur (M2 + wp)en afdelingsdressuur  met Anita als amazone. Ten gevolge van een ski ongeval moest Anita noodgedwongen stoppen met paardrijden. Teska is toen een aantal jaren niet uitgebracht in de wedstrijdsport. Uiteindelijk heeft jongste dochter Fleur haar weer opgepakt. Op 21-jarige leeftijd van Teska met haar jongste veulen aan de voet, liep ze samen met haar amazone, binnen 4 maanden, naar het Sport predikaat. Een super prestatie. Teska was rondom beleerd, enkel,- twee,- en vierspan. Je kon een kanon bij haar afsteken dan liep ze nog onverstoorbaar rustig door. Teska was het leerpaard voor alle andere paarden op stal om het moment dat ze beleerd moesten worden in het tuig. Toen Teska haar veulentje Yes kwam te overlijden heeft Teska ruim 2 jaar gerouwd om dat verlies. Ze was met geen mogelijkheid drachtig te krijgen en reageerde boos als andere merries een veulen kregen. In 2006 toonde ze weer interesse in veulentjes van andere merries en werd prompt ook weer drachtig.

De “Grand Old Lady” van stal loopt nog af en toe een lesje mee in de manege en mag verder van haar oude dag genieten.

Hammer T (Nammen x Naen) 
Hengst geboren in 1994. Is als jaarling verkocht naar Gennep. Is erg groot geworden 1.72m.
Later doorverkocht naar België.

Lente (Ster Preferent) (Ouke x Naen)
Merrie geboren in 1995. Had als veulen een derde premie. Wordt verder uitgebreid beschreven.

Mirte (Stb. 3e premie)  (Ouke x Naen)
Merrie geboren in 1996. Had als veulen een 2e premie. Sokmaat was 1.67m 
Is in de sport uitgebracht Dressuur M1 + wp door Sanne van Kempen. Betuigd in een tweespan.
Heeft 2 veulen gehad:          
 •  ♂ Elvis (als veulen verkocht naar Duitsland)
 • ♂  Harley (als veulen verkocht naar Overloon)
Beide veulens hadden een 2e premie. Mirte is op 6-jarige leeftijd verkocht naar Afferden.

Yanske (veulenboek)  (Frânske x Naen)
Merrie geboren in 1999. Niet gekeurd.
Teska was 2 jaar niet goed drachtig te krijgen. Op advies van de dierenarts, natuurlijk gedekt met onze eigen Friese hengst, waarop ze meteen aantelde.
Yanske is verkocht als veulen. Heeft met haar eigenaar …. Een aantal jaaren in Polen gewoond, daarna een jaar in pension bij ons op stal om vervolgens met haar eigenaresse mee te verhuizen naar Boxtel.

Belle (Stb.)  (Jasper x Naen) 
Merrie geboren in 2000. Had als veulen een 2e premie. Is als veulen verkocht naar de provincie Zeeland.

Deike (Stb.)  (Jasper x Naen) 
Merrie geboren in 2001. Had als veulen een 2e premie. Is als veulen verkocht naar Rosmalen.

Gouwe T. van de Sprong (Ster)  (Jasper x Naen) 
Hengst geboren in 2002. Had als veulen een 1e premie en heeft mee gelopen voor de titel beste hengstveulen. Is bij ons opgegroeid en was een plaatje om te zien. Had als 3-jarige hengst een enorme pak behang en een voorpluk die al over zijn neus hing. Is als 3-jarige, als ruin verkocht naar Sheri Perkins, Fort Collins Colorado USA. We waren door de nieuwe eigenaresse uitgenodigd om met Gouwe mee te komen als hij overgevlogen werd. Dit was een geweldige ervaring. Gouwe heeft als 5-jarige in de USA een IBOP gelopen met ruim voldoende punten waarna hij ster verklaard werd.

Yes T. van de Sprong (Jasper x Naen)
Hengst geboren in 2003. Heeft maar 10 dagen geleefd.

Zonne T. van de Sprong (Veulenboek)  (Jasper x Naen)
Merrie geboren in 20047. Zonne is nooit naar de keuring geweest. Zonne werd na een hele spannende tijd geboren. Teska was gelukkig na haar rouwperiode weer drachtig geworden. In januari 2007 raasde er een storm over Nederland. Wij werden zwaar getroffen. De paardenstal werd zowat totaal verwoest terwijl de paarden nog binnen stonden. Toen de storm was gaan liggen en alles veilig was bleken de merries op 2 meter puin te staan, ze konden over de restanten van de muren naar buiten kijken. Teska was hoogdrachtig en we waren bang dat ze door de stress zou verwerpen. Een maand later werd het veulen geboren. Zij was na alle ellende weer onze eerste zonnestraal, vandaar haar naam Zonne. Zonne is vrij klein gebleven. Ze is nog altijd bij ons en loopt in de manege mee in de lessen. Zonne heeft het nuchtere en lieve karakter van haar moeder.

Charmant T. van de Sprong (Stamboek 3e premie)  (Onne x Naen)
Merrie geboren in 2008. Charmant is als 3 en 4-jarige naar de keuring geweest. Als 4-jarige werd ze net geen ster. Charmant is beleerd onder het zadel en in het tuig. Ze is verkocht naar Frankrijk omgeving Parijs. Stokmaat ± 1.65m

Doerak T. van de Sprong (Veulenboek)  (Harmen x  Naen)
Hengst geboren in 2009. Stokmaat ± 1.58m . Doerak bleek klophengst te zijn, Hij is gecastreerd en daarna verkocht naar Frankrijk.

Godin T. van de Sprong (Veulenboek)  (Andries x Naen)
Merrie geboren in 2010. Stokmaat ±1.60m. Godin is naar de keuring geweest maar was zo onrustig dat ze niet te beoordelen was. In 2014 hebben we haar ingezet als draagmerrie voor onze andere friese merries. We hopen dat ze na het moederschap rustiger zal worden zodat ze nog eens op de keuring aangeboden kan worden.

Lente (Ster Preferent)  Ouke x Naen
 • 2001 Floortje L. van de Sprong (Ster) Heinse x Ouke
 • 2002 Gerke L. van de Sprong (Ster) Heinse x Ouke
 • 2003 Jente L. van de Sprong   Krist x Ouke
 • 2004 Monsieur L. van de Sprong (Ster)  Ritse x Ouke
 • 2005 Storm L. van de Sprong (Ster)  Beart x Ouke
 • 2006 Trotse L. van de Sprong …..  Tsjalke x Ouke
 • 2007 Wiefke L. van de Sprong (Voorl. Ster)  Tsjalke x Ouke
 • 2008 Caesar L.W. van de Sprong   Jelke x Ouke
Lente was de oudste dochter van Teska (Naen) en daarmee zoals later zou blijken de beste. De vader van Lente was Ouke en ze is geboren in 1995. Als veulen kreeg Lente op de keuring een derde premie. Ze was niet helemaal fit en achteraf gezien hadden we haar beter thuis kunnen laten. Als 3-jarige was ze nog te klein. Ze werd wel zadelmak gemaakt en moest toen mee oefenen voor een carrousel. Tijdens dat oefenen wat inde manege in Weert plaatsvond zei de manege eigenaar dat hij wel interesse in die kleine fries had omdat hij er al een paar meer had waar ze goed bij paste. Hij bood spontaan een bedrag voor haar. Anita vond dat te weinig en na overleg met Piet besloten ze haar toch zelf te houden. Een goed besluit zou later blijken.

Als 4-jarige werd ze door Sanne, Piet en Anita keuringsklaar gemaakt. Op de Fokdag van Zuid Nederland was Lente op haar best. Ze was zo fel dat ze tijdens het wachten grote kuilen groef van ongeduld. Een prachtig resultaat, het jaar wachten werd beloond, want ze liep zo naar het Ster-predikaat. Ons klein “prôpke” zoals ze door ons vaak werd genoemd kon bij ons niet meer stuk. Lente werd beleerd in tuig. Het was een paard dat altijd wilde werken, ze zou zich doodlopen voor je. Lente heeft door de jaren heen diverse amazones op haar rug gehad, maar de grootste klik was er met Nikki Wientjes. 

Lente en Nikki waren een eenheid. Samen kwamen ze tot de klasse L2 dressuur. Lente was erg vruchtbaar. Telde steeds vlot aan en gaf elk jaar een veulen, tot het noodlot toesloeg. Haar jongste veulen Ceasar was net 2 weken oud toen Lente op een avond koliek verschijnselen vertoonde. De dierenarts werd gebeld en deze stuurde haar door naar een kliniek voor diagnostiek en mogelijk een operatie. Piet ging samen met Gerke (onze trouwe knecht) en Rini (een vriend), met Lente en haar veulen meteen naar de kliniek. In de kliniek was Lente er onrustig in de opvoelbox terwijl de dierenarts haar onderzocht. Piet gaf aan dat hij haar zo niet kende dus stelde voor haar uit de opvoelbox te halen. Dat mocht, Lente was goed en wel uit de box toen ze vervolgens in elkaar zakte en voor hun ogen het leven liet. Dit was een erg abrupt einde. Terwijl ze daar nog met het 14 dagen oude weesveulen stonden, moesten die volwassen kerels moeite doen om hun tranen te bedwingen. Verslagen zijn ze met het veulen naar huis gegaan. Piet en Anita waren er zo verdrietig van dat ze hadden willen stoppen met hun mooie hobby. Ware het niet dat Lente nog een veulen achter liet wat dringend zorg behoefde. Lente heeft ons heel veel gebracht, onze eerste zelfgefokte stermerrie die in no-time preferent werd. Haar kinderen brengen ons aan de andere kant van de wereld, maar daarover later meer. Lente bedankt dat je een paard van ons was.
Alle fotoalbums
loge-svp.jpg
img_9868.jpg
10574220_624117057702908_7149672005229166994_n.jpg
p3121615.jpg
vpvc_logo.png
p3121598.jpg